FEESTCOMMISSIE EZAART

FEESTCOMMISSIE EZAART

FEESTCOMMISSIE EZAART

FEESTCOMMISSIE EZAART

Over de herkomst van de naam ‘Ezaart’ doen vele verhalen de ronde. Het meest tot de verbeelding sprekende is dat van de ezel wiens staart afgebroken was. Dit gebeurde ter hoogte van het kapelleke van Ezaart (een beeldhouwwerk daar stelt dit verhaal voor). Ezaart zou dan komen van ‘Ezelstaart’. Als dit niet waar is, is het toch goed gevonden. Meer waarschijnlijk echter is de verwijzing naar een plaats met kreupelhout op arme, onvruchtbare grond, ‘Ese- Aert’.

Ezaart kende in zijn bestaan 3 grote branden (1897, 1907 en 1942) waarbij vele huizen in het dorp vernietigd werden. Logisch omdat vroeger veel droog stro of riet gebruikt werd om de daken te isoleren. De sporen van de laatste brand zijn nog zichtbaar. Inderdaad, het valt op dat vele huizen links en rechts van de pastorie in dezelfde steen zijn opgetrokken. Deze steen werd na de brand geleverd door de gemeente.

Dat de mannen van Ezaart en de Hessie van bier houden is niet verwonderlijk. Ooit kende ons dorp niet minder dan 32 cafés. En toen het schoolgebouw tijdens de oorlog opgeëist werd door de Duitsers, verhuisden de klassen naar de cafés. Zo werd er les gegeven bij Anna Mertens (Onder de linde) en bij Pol Vanduffel (‘t Hofke). Ook de kapel diende even als leslokaal.

Van wanneer onze meiboom dateert weten we niet, maar zeker vanaf 1511 wanneer het klein kapelleke ‘O.L.Vrouw in Nood’ werd gebouwd. Maar wel staat vast dat hij tot in 1854, toen hij door een blikseminslag vernield werd, dubbel zo hoog was als nu (1946). Men griffelde (sjorde) toen 2 slanke bomen uit Postel met ijzeren banden aan mekaar.

In 1933 verkochten de ouders van Toine Van Roey (vroegere Vroesa) een perceel grond aan de kerkfabriek van Mol. In 1936 werden door de gebroeders Heylen (De Spinder), onder leiding van Pastoor Nuyts de bouwwerken van onze kerk aangevat. Met versierde karren werden in de haven van Balen de materialen door nijvere inwoners van Ezaart opgehaald. Andere boeren voerden met hun karren de zavel aan. De middernachtmis van Kerstmis 1936 werd de eerste eucharistieviering in onze kerk opgedragen door Z.E.H. Van Genechten want Z.E.H. Nuyts kon wegens ziekte spijtig genoeg de inwijding van zijn levenswerk niet meevieren .